TechnologyBlog

MBR VS GPT KARŞILAŞTIRMASI

MBR VS GPT KARŞILAŞTIRMASI

Disk Yönetimi’nde bilgisayarda yeni bir sabit diski ilklendirmek istediğinizde, GUID Bölme Tablosu (GPT) ve Ana Önyükleme Kaydı (MBR) olarak adlandırılan iki farklı disk stili arasında seçim yapmanız gerekebilir. Kendiniz için hangisinin daha iyi olduğunu merak ederseniz, onları aşağıdaki gibi karşılaştırabiliriz.

 1.Popülerlik

MBR sabit sürücülerdeki bölümleri yönetmek için GPT’den daha önce gösterilen eski bir standarttır. Bu nedenle, hızlı gelişmelerle ,GPT’den çok daha fazla sayıda kullanıcıya sahiptir.

2.Partition Numarası

MBR, yalnızca en fazla 4 birincil bölüm oluşturmanıza izin vermektedir. Daha fazla bölüm oluşturmak istiyorsanız, harici bölüm olarak dört bölümden birini seçmeniz gerekir. Ve bundan sonra, bu harici bölümdeki diğer mantıksal bölümleri oluşturabilirsiniz. Ancak, GPT söz konusu olduğunda, isterseniz en fazla 128 birincil bölüm oluşturabilirsiniz.

 3.İşletim Sistemi Desteği

MBR, GPT’den daha uzun sürdüğü için, neredeyse her tür işletim sisteminde kullanılabilir. Tam tersine, GPT yeni bir teknoloji olduğu için, Windows 8 veya diğer Windows sistemlerinin bir kısmı destekleyebilir.

Genel anlamda,i BIOS sadece MBR’yi destekler, ancak UEFI MBR ve GPT’yi desteklemektedir. İşletim sistemi desteğindeki MBR ve GPT’yi karşılaştırırken, MBR diskine tüm işletim sistemleri yüklenebilmektedir, yani MBR tüm işletim sistemlerinin tüm sürümlerini destekler. Ancak, tam tersine, tüm Windows sistemleri GPT’ yi desteklemez.

4.Hard Disk Kapasiteleri

Ayrıca, farklı sabit disk kapasiteleri var. MBR, yalnızca 2TB depolama alanına sahiptir. Yeni sürücü 2 GB’den fazlaysa, bunun yerine GPT’yi seçmeniz gerekir. GPT, depolama kapasitesinde yaklaşık 18EB(ExaByte)’ye kadar desteklemektedir.

5.Güvenlik

Yukarıdaki farklılıklar dışında güvenlik konusunda da farklılıklar vardır. Diagramdan baktığımızda GPT disklerde başta ve sonra iki adet GPT Header mevcuttur. MBR ve GPT arasında en büyük farklardan biriside aslında budur. Bu fark GPT disklerde ana header bozulduğu zaman yedek header sonda olduğundan hızlı bir kurtarmaya olanak sağlıyor. CRC32 ile sorunların tespitini hızlı bir şekilde sağlamaktadır.

Bu, GPT’nin olağanüstü bir avantajıdır, oysa MBR’nin böyle bir özelliği yoktur. Bölüm tablosu bozulduğunda, MBR diski kullanılamaz. Bu açıdan, GPT’nin MBR diskten daha yüksek bir güvenliği vardır.

İkisi arasındaki farkları tablo olarak inceleyelim

Ekran Resmi 2018 03 19 16.00.17

 

Aygıtımızın MBR mi GPT mi olduğunu nasıl anlarız?

Aygıtımızın MBR mi GPT mi olduğunu nasıl anlarız windows ekranında çalıştır kısmına mmc devmgmt.msc komutunu yazalım tamam diyelim.
Aygıt yöneticisi ekranı açılacak bu ekranda Disk sürücülerine tıklayalım WDC.. diye devam eden diske sağ tıklayalım özellikler diyelim açılan ekranda birimlere gidelim doldur diyip Bölümleme sitili kısmından diskimizin mbr veya gpt olup olmadığını kontrol edelim.

MBR(Master Boot Record) Nedir?

MBR, IBM tarafından kullanılmaya başlayan bir disk bölümleme sistemidir. İlk başta sadece IBM sistemleriyle kullanılmak üzere tasarlanan MBR, 1983 yılında PC DOS 2.0 ile bütün bilgisayarların kullanımına sunulmaya başlandı.  MBR, diğer adıyla Master Boot Record, sabit diskin başlama noktasıdır. Eğer MBR ya da MBR gibi bir başlama noktası olmasaydı, işlemci BIOS kodlarından sonra ne yapacağını bilemezdi.
MBR, disk bölümlerini yönetmek için kullanılır. Eski bir sistem olmasına karşı halen günümüzde en fazla kullanım oranına sahiptir. MBR disk bölümlerini işletim sisteminin çalıştırabilmesi ve taraması için kullanılan kodu barındırır.d

mbr

MBR disklerde en fazla dört partition oluşturulabilir.Eğer daha fazla yaratmak istiyorsanız dördüncü bölümü genişletilebilir olarak ayarlamanız gerekir.Bunun sayesinde alt bölümler oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu bölümleri en fazla 2TB ile sınırlandırılmaktadır.

MBR‘nin başında  440 byte boyutunda Master Boot Code (Bootstrap) vardır. Bu kod, BIOS’un  bootable bir cihaz ararken varlığına baktığı ve eğer var ise sistemi başlatma işini teslim ettiği kodlardır. Burada var olan kodlar işletim sistemlerine özel olabilir. Buradaki kod direkt işletim sistemini de başlatabilir, çoklu boot var ise boot ekranını oluşturacak programının kodlarını  da içerebilir. Windows üzerine Ubuntu yüklediğinizde buradaki kod değişir, Windows’un bootlader’ından Ubuntu’unu GNU GRUP bootloader’ına geçer.

Ekran Resmi 2018 03 19 16.05.42

Master Boot Code‘un ardından 4 byte disk imzası alanı gelir. Disk imza alanının ardından 2 byte boş alan gelir. Bunun nedeni Eğer Master Boot Code, 440 byte alanına sığmaz ise, disk imzası ve bu boş alan eklenerek Master Boot Code‘un 446 byte değerine ulaştırılabilmesi içindir.
MBR’yi asıl önemli kılan Master Boot Code‘dan ziyade Master Partition Table‘dır. 64Byte boyutuna sahip bu tablo, boyutundan dolayı sadece 4 adet Primary Partition şeması içerebilir.

MBR kısmı bilgisayarın açılışında BIOS kontrolü yapıldıktan sonra Harddisk içerisinden ilk olarak çalıştırılan kısımdır. Çünkü diskin içerisinde yer alan hangi işletim sisteminin veya diğer yazılımın başlatılacağının öğrenilmesi için ilk olarak bilgisayarın bu kısmı okuyarak işleme başlaması gerekir.
Bir bilgisayarın doğru şekilde başlaması, işletim sistemleri arasında tercih yapılabilmesi ve harddiskin sağlıklı olarak çalışabilmesi için diskin hatasız bir MBR bölümüne sahip olması gereklidir. MBR bölmesi, diskin içerisinde yer alan bir bölüm olması nedeniyle kullanıcının yapmış olduğu her hareketten etkilenebilir.
Kullanıcının yaptığı hatalı ve bilinçsiz bir hareket veya “Stone Empire Monkey Virus” benzeri bir MBR virüsü bulaşması sonucunda MBR kullanılamaz hale gelebilir. Sonuç olarak diskin başlangıç bilgisi etkilendiği için bu tür hatalar bilgisayarın boot edilememesine (başlatılamamasına) ve diskin kullanışsız  hale gelmesine neden olabilir.

Bilgisayarımız işletim sistemimizi bulmak için bütün diskimizi tarasaydı, herhalde bilgisayarımızın açma tuşuna bastıktan sonra siyah ekran manzarası önünde uzunca bir çay keyfinin tadını çıkartırdık. İşletim sisteminiz nasıl bulunup nasıl işleme alındığını hiç düşündünüz mü?
MBR’ın içinde küçük bir çalıştırılabilir assembly kodu (masterbootcode), disk imzası ve disk bölümleme tablosu vardır.

GPT(GUID Partition Table) Nedir?

Yeni nesil, “Sabit disk üzerindeki bölümleme tablosunun” şemasıdır. GPT (GUID Partition Table) git gide MBR’ın yerine geçme eğiliminde yeni bir standart. UEFI ile birleşik olarak gelen bu yeni standartla karşılaşan çoktur. GPT disklerde, her bölümün kendine özgü global bir kimlik belirleyicisi, bir işareti vardır.

Bu sistemde MBR’ın limitleri ile karşılaşmazsınız. Sürücüler işletim sistemine ve dosya sistemine bağlı olarak daha büyük olabilir. 2 TB sınırı yok. GPT, diskinizde neredeyse sınırsız bölümleme özgürlüğü verir. Bu noktada limiti işletim sisteminiz koyar ve mesela Windows Üzerinde 128 adet partition barındırabilir. Bu partitionların 2TB sınırı yoktur. İşletim sistemlerine göre değişiklik gösterebilir.
Mesela Windows’ta tek partition sınızı 18EB (ExaByte) olarak boyutlandırılabilir.

Tavsiye edilen partition boyutu 64TB olarak sınırlandırılmalıdır. Windows’ta bootable olarak kullanılamamaktadır. (Itanium tabanlı sunucular için üretilmiş Windows ve yeni nesil Linux işletim sistemleri  hariç)

Ekran Resmi 2018 03 19 16.08.15

Diagramdan baktığımızda GPT disklerde başta ve sonra iki adet GPT Header mevcuttur. MBR ve GPT arasında en büyük farklardan biriside aslında budur. Bu fark GPT disklerde ana header bozulduğu zaman yedek header sonda olduğundan hızlı bir kurtarmaya olanak sağlıyor. CRC32 ile sorunların tespitini hızlı bir şekilde sağlamaktadır.
GPT diskler MBR disklere göre bir adım daha öndedir. Gerek güncel işletim sistemlerinin UEFI desteği, gerek sınırsız bölüm oluşturabilmesi ve bir bölümü 2TB’dan daha fazla desteklemesidir.

KAYNAKÇA

https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windows-server-2003/cc739412(v=ws.10)
https://www.partitionwizard.com/partitionmagic/mbr-vs-gpt.html
https://www.datanumen.com/blogs/mbr-vs-gpt-suitable-hard-drive/

2 Comments

  1. Usb veya dvd den kurulum yapamayan arkadaşları bilgilendirinki,iso dosyasını sanal dvd rom oluşturarak veya wim,bootsect ve boot dosyalarını d sürücüsüne kopyalayarak nt6 hdd yükleyici programı ile sorunsuz kurulum yapabilirler..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button