Inspiration

Programlamada Kadının Gücü

1-Ada Lovelace (10 Aralık 1815-27 Kasım 1852 

ada

Dünyanın ilk bilgisayar programcısı, belki de bu alanın adı en çok anılan kadını Ada Lovelace. Hem adına kurulan vakıfların yaptığı çalışmalar, hem de Google doodleları sayesinde haber olan, bilinirliği yüzyıllar sonrasına taşınan bir isim.

Augusta Ada King, Lovelace Kontesi (d. 10 Aralık 1815 – ö. 27 Kasım 1852), Augusta Ada Byron adıyla doğan ve günümüzde yaygın olarak Ada Lovelace adıyla bilinen, İngiliz matematikçi ve yazar.

İnternette ismini arattığınızda karşınıza evliliğinden, kötü geçen çocukluğundan, hastalığından bahseden uzun uzun metinler çıkar.  Ancak Lovelace’ın on yıllar sonra hatırlanmasını sağlayan çalışmalarıdır.

Lovelace, İngiltere’de 1832 yılına kadar kadınların bilimsel tartışmalara katılmalarına izin verilmediği ve akademik yayın yapmanın hayal olduğu bir dönemde, kadın olduğunun belli olmaması amacı ile isminin baş harfleri olan “A.A.B.“yi kullanarak, bilgisayar üzerine bilimsel bir dergide akademik yayını yapan ilk kadın olma başarısını da gösterdi.

Lovelace’ın ilk bilgisayar programcısı olarak anılmasının nedeni ise mekanik bir bilgisayar tasarlayan İngiliz Charles Babbage ile yürüttüğü çalışmadır.

Lovelace’a göre bu tür bir makine uygun şekilde programlanırsa karmaşık müzik eserleri bestelemek, grafik üretmek ve karmaşık matematiksel problemleri çözmek vb. için kullanılabilirdi. Ada’nın bu analizi, bilgisayarın yetenekleri hakkındaki önceki fikirlerden kavramsal bir sıçramaydı ve modern bilgisayarın imasının hatta yeteneklerinin habercisiydi.

Lovelace, Babbage’a gönderdiği yazışmalarda Bernoulli sayılarını hesaplamak için Analitik Motor’un algoritmasını tanımlamıştır. Ada Lovelace’ın yazdığı bu algoritma, bilgisayar için yazılmış ilk algoritma olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden de Ada ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilmiştir.


2-Grace Murray Hopper (9 Aralık 1906-1 Ocak 1992)

Ggrace murrayrace Murray Hopper‘ın katkıları da yazılım dünyası bakımından kilometre taşı sayılabilecek niteliktedir.

Harvard Mark I bilgisayarının ilk programcılarından biri olan Hopper, bilgisayar programlama dilleri için ilk derleyiciyi geliştirmiştir. 1943 yılında ABD donanmasına katılan Grace, Mark I, Mark II ve Mark III bilgisayarları üzerinde geliştirdiği programlardan ötürü donanma nişanı ile ödüllendirilmiş, koramiral olmuştur.

Başarılarına rağmen Hopper’ın yenilikçi önerileri kolaylıkla kabul ettirdiğini söyleyemeyiz. Hopper’ın kodlama konusunda getirdiği “kolay anlaşılabilir, İngiliz dilinden komutlar içeren programlama dili” önerisi çevresindeki bilgisayarcılar ve matematikçiler tarafından ‘alay konusu’ yapılmıştır.

Bunun üzerine Grace üç yıl sonra, 1952’de, COBOL programlama dilini ve derleyicisini ortaya koyabilmiştir. Dönemin devasa bilgisayarlarında programların düzgün çalışmasını engelleyen gerçek, fiziksel bir böcek bulan Dr. Grace Murray Hopper bilgisayar hatası anlamına da gelen “böcek” (“bug”, “debugging”, vs.) terimini de kültürümüze armağan etmiştir.


3-Betty Holberton (7 Mart 1917-8 Aralık 2001)
betty
İlk elektronik dijital bilgisayar olan ENIAC’ın altı programcısından biri olan Betty, üniversitesinde derslerin başladığı ilk günde ve ikinci dünya savaşının sürdüğü dönemde hocasının “evde çoçuk bakman daha iyi olmaz mı?” sorusuna rağmen okulu bırakmadı. Onun yerine gazeteciliğe ilgi duymaya başlamıştı ve onu kısıtlamayacak bir yerde çalışmaya karar vermişti.
Ancak daha sonra Holberton, “bilgisayar” havuzunda çalışmak üzere Moore Mühendislik Yüksekokulu tarafından işe alındı ​​ve yakında ENIAC’ı programlayan altı kadından biri seçildi. Aynı zamanda Computing Kadınlar Derneği tarafından verilen en yüksek ödül olan Augusta Ada Lovelace Ödülü’nü alan programcı tek kadındı .


4-Hedy Lamarr(9 Kasım 1914 -19 Ocak 2000)
hedy
Hedy Lamarr gerçek adıyla Hedwig Eva Maria Kiesler, 9 Kasım 1914 – ö. 19 Ocak 2000 yılları arasında yaşamış Avusturyalı ve daha sonra ABD’de yaşamış olan oyuncudur. Hedy Lamarr aynı zamanda Wi-Fi teknolojisinin mucididir.

Hedy Lamar ise günümüz Wi-fi, GPS teknolojilerinin gelişmesini sağlayan icadı ile tarihteki yerini almıştır.Holywood yıldızı olan Lamarr, “Beyaz Perdede İlk Orgazm Canlandıran Kadın” unvanını da taşır. Hedy Lamarr, müzisyen George Antheil ile 1947 yılında “Frekans atlamalı yayılı spektrum” teknolojisini geliştirmiştir.Lamarr’ın bu icadı sayesinde GSM, Wi-Fi ve GPS teknolojileri oluşturulur. 1997 yılında Elektronik Öncüsü ödülüne layık görülür. Ünlü oyuncu aynı zamanda trafik lambalarını ve sandozu da geliştirmeye yardımcı olmuştur.


 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu