EducationBlog

Sunum Yapmak Ne Kadar Zor Olabilir ki?

Benim içinde heyecan verici olaylardan biri de sunum hazırlamak ve sunmak eminim bir çoğumuz bu konuda sorun yaşıyoruzdur şimdi bu işin üstesinden nasıl gelip etkili bir sunumla karşı tarafa kendimizi dinletebiliriz bunu anlatmaya çalışalım.

Katıldığımız seminerlerde gördüğümüz gibi sunum yapmanın ne kadar zor olduğunu anlamışsınızıdır.Bazı konuşmacıların 5 dakikalık sunumları 1 saatmiş gibi gelirken bazı konuşmacılar 1 saatlik sunumlarında tüm dikkati üzerlerine toplayarak 4-5 dakika sürmüş gibi sunumlarını tamamlayabiliyorlar.

Eğer katıldığınız bir konferansta bir kitlenin karşısında konuşuyor ve onlarını dikkatini çekemiyorsanız isterseniz büyük bir şirketin yöneticisi olun  hiç önemi yoktur sonuçta dinleyicinin beklediği cümle konuşmanın sonuna geldik kısmıdır buda karşı tarafa etkili bir aktarım yapamadığınız anlamına gelir.

Eğer bir girişimci iseniz sunumlarınız sizin için çok önemli bir hal alıyor.Yatırım Almak için gittiğiniz bir şirket veya yatırımcıya yapmış olduğunuz 5-10 dakikalık bir sunumda  yaptığınız veya yapacak olduğunuz işi iyi bir şekilde anlatıp yatırımcının ilgisini çekip etkilemelisiniz.

Bu yüzden sunumuzun kısa etkili ve net olmasına özen gösterin.(kabaca işi veya projeyi güzel pazarlamaya çalışın).

etkili sunum1

Sunumu hazırlarken nelere dikkat etmeliyim?

Görselliğin ön planda olduğu bir çağda yaşıyoruz bu yüzden görünüm ilk izlenim için çok önemli örneğin sade, temiz, düzenli takip edilebilirliği kolay sunumlar hazırlamaya dikkat etmeliyiz.En önemli şeylerden biride yazı fontu ve punto büyüklüğü bu sayede takip etme okunabilirlik artacaktır.Kalın ve düz yazı tipi veya önemli bir yerin altını çizmektense o kısma renk katmak daha faydalı olacaktır.Sunumun arka fonuda açık tonlarda ve göz yormayan tercih edilmelidir.Tabiki bu bi kriter değil sunumunuzu hangi fon etkili  kılıyorsa onu kullanabilirsiniz.Bunu yaparken logonuzu veya markanın renklerinide göz önüne alınız ve sunumun tamamında bu fonla devam edin bu sayede bütünlük sağlamış olacaksınız.Sunumlarda yanar dönerli animasyonlarda tercih edilmemeli aksi taktirde dinleyicinin ilgisini dağıtıp size odaklanmasını engelleyebilir sadelikten yana olmayı tercih edin.Diğer bir vurguyuda süre ile sunumun sayfasına yapmak istiyorum sunum ile kısa zamanda dinleyiciye aşırı bilgi yüklemesi yapmaya çalışmayın bu hiç etkili olmayacaktır bu yüzden kısaca anlatacağınız konu başlıklarınızın ve görsellerin yer lacağı bir sunum hazırlayın.Sunumun başında eğer size ek bir süre veriliyorsa kısaca kendinizden grup veya şirketinizden bahsetmenizde karşı tarafın dikkatini çekecektir.

İstatiksel verilerle sunumu zenginleştirmek istiyorsanız mutlaka grafik veya tablo yapısı kullanmaya çalışın.En önemli şey ise sunumun her platformda çalışabiliyor olması düşünsenize sunum yapacaksınız desteklemiyor bilgisayar korkunç değil mi?

Sunum yapmadan önce mutlaka ayna önünde  bir prova yapılmalı ani heyecanlanma ve unutma durumlarında nasıl hareket edeceğiniz konusunda tecrübe edinmiş olursunuz.

Tamam evet sunumu hazırladım bitti diyip kapatmayın son kez içeriği yazım kurallarını kontrol edin kaymış olabilir gramer hatası olabilir bu durum benim başıma geldiği için bu noktaya özellikle dikkat çekmek istiyorum.

fe2cc4c6 b0f6 4841 99a3 e3c43546e2c6

Sunumda hangi konulardan bahsetmeliyim?

Sunumun başında kısaca kendinizden ve sunumun konusunda bahsetmek yeterli olacaktır

Bizim okulumuz  ya da  özel hayatımız karşı tarafı ilgilendirmiyor.Eğer karşı taraf bu tarz bir soru sorarsa kısaca cevap vermek makbuldür.

Eğer yatırım almak için bir sunum yapıyorsanız, hangi pazara hitap ettiğinizi, ne gibi imkanlar sunacağınızı ve nasıl bir kazanç ya da çözüm sunduğunuzdan bahsedin. Rekabetin ve talebin çok olduğu bir alanda hizmet veriyorsanız, farklı olmanız gerekiyor. Karşı tarafa neler sunacağınız, diğer şirketlerden ne gibi farkınız var bunları ortaya koymaya çalışın.Çarpıcı ve etkili cümleler ile işinizden ve projenizden bahsedin ve kendinize güveniniz tam olsun.Yatırım yapacak kişiler, sizin işi nasıl yapacağınızdan çok, sizin projenizin ne gibi getirileri olabileceğiyle ilgilenecekleri için onlara ilk etapta iş planınızdan bahsetmeyin. Bu projenin ne gibi avantajlar sağlayacağından, hitap edecek pazarın büyüklüğünden ve pastadan alabileceğiniz payın ne kadar olduğundan bahsederek karşı tarafın ilgisini çekmek iyi bir başlangıç olabilir. Sonrasında da bu işi nasıl yapacağınızı kısaca anlatın ve sunumunuzun sonunda iletişim bilgilerinizi paylaşarak konuşmanızı tamamlayabilirsiniz.

sunum ongoruleri

Sunum sırasında hangi noktalara dikkat etmeliyim ?

Sunum yaparken biraz heyecanlı olmanız sizin keyif aldığınızı ve önemsediğinize gösterecektir bence ve ara sıra  tebessüm edin aşırıya kaçmadan 🙂 Dinleyiciye odaklanın ve göz teması kurmaktan korkmayın kaçınmayın.Eğer bu özelliklerin hepsi sizde varsa ve iyi bir konuşmacı ve sunucu iseniz konu ne olursa olsun kendinizi dinletip dinleyicilerin tevazusunu kazanacaksınızdır.

Eğer sunumu slayttan okuyarak yapıyorsan en sıkıcı konuşmacı diye kendini nitelendirebilirsin.Slaytınızdan anlattıklarınızı dışında bilgiler vermeye çalışın daha dikkat cekici olacaktır.Bazen inceden espirilerle sunumu renkli hale getirebilirsiniz aman dozuna dikkat !

Sunum esnasında zaman yönetimi çok önemli belirlenen sürenin etkin kullanımına dikkat edin.

Eğer sunum sonunda zamanınız kaldıysa dinleyicilerden sorularını rica edip cevaplandırmakta etkili olacaktır.

Kısaca tekrar sunum öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli kısımlarına dikkat çeklim

images 11

Sunumdan önce yapılması gerekenler

Sunumu yapan kişinin sunumdan önce bazı noktalara dikkat etmesi gerekir.

•Öncelikle bir konu seçilmelidir. Bu konu güncel olmalıdır.

•Sunumun hazırlığında bol ve değişik kaynaktan yararlanmak faydalıdır.

•Sunum yerinin daha önceden görülmesi gerekir.

•Prova yapma, kullanacağı malzemelerin kontrolü sunumu yapan kişinin amacına ulaşmasında yararlı olacaktır.

images 12

Sunum sırasında yapılması gerekenler

•Sunum esnasında ciddi, ağırbaşlı, temiz ve derli toplu görünüm önemlidir.

•Sunum yapacak kişi konuşma anında ses tonuna, jest ve mimiklerine, sahneyi veya kürsüyü rahat kullanmaya özen göstermelidir.

•Konuşmacının dinleyicilerle, başta bakışlar olmak üzere, vücut diliyle iletişim kurması daha etkili olur.

•Konuşmacı ses ve kelimelerin doğru telaffuza özen göstermesi gerekir.

•Sunumda, bilgisayar, cd, disket, projeksiyon cihazı, slayt makineleri, mikrofon gibi teknolojik araçlardan faydalanabiliriz.

•Görsel malzemenin en az espri kadar konuşmanıza ilgi ve tat katacağını unutmamalıyız.

Sunum sonrasında yapılması gerekenler

•Sunum yapan konuşmacı sunumdan sonra dinleyicilerin soru sormalarına müsaade etmelidir.

•Konuşmacı sorulan sorulara tartışmaya girmeden doyurucu, açık ve net cevaplar vermelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu