Açık kaynak kodlu olan knime java dilinde yazılmış eclipse tabanlı, Node‘lararasında ilişkilendirmeler yapılarak verinin işlenmesi, yorumlanması, görselleştirmesi ve raporlanmasını sağlayan bir veri analiz platformudur. Knime’ı kuran firmanın asıl merkezi zürih olmakla birlikte, silikon vadisi ve Berlin’de ofisleri bulunmaktadır.
Knime, genişletilebilme özellikleri ile ön planda olmasının yanı sıra kullanıcıların kendi modüllerini yazabilmelerini sağlayan tek uygulamadır. Knime yazılımı .txt metin dosyası uzantılı veya .arff, .table formatından veri alabilme özelliğine sahiptir. Kısaca zengin görselleştirme araçları sunan yazılımlarından biridir.
KNIME‘ın çekirdek mimarisi, yalnızca mevcut sabit disk alanı ile sınırlı olan büyük verilerin işlenmesine izin vermektedir. 300 milyon müşteri adresinin, 20 milyon hücre görüntüsünün ve 10 milyon moleküler yapıların analiz edilmesini sağlar. Weka, Tableauve RapidMiner gibi açık kaynak kodlu projeleride desteklemektedir aynı zamanda Java ile yazılmasına rağmen JavaScript, Python, Perl dillerinde fonksiyon yazmayı desteklemektedir.
KNIME; Hızlı kurulumu, kolay ölçeklenebiliği, basit kullanımı ile sayılardan metin ve görsellere, moleküllerden insanlara, basit sinyallerden karmaşık ağlara kadar her türlü veri ile ve kilobyte’dan petabytelarca veriye, basit PC’den kümelenmiş big data sunucularına, basit raporlardan kompleks analizlere kadar birçok ortamda kullanılmakta olan bir platformdur.
Bulut ortamında çalıştırılmak istendiğinde bir ücretlendirme yapılmaktadır. Kod yazılmadan node var üzerinde geliştirme yapman imkanı sunmaktadır. Eğitim verileri üzerinden sistem eğitilerek test verilerinin sonuçları tahmin ediliyor. Knime üzerinde Streaming Datalar üzerinden çalışılamıyor yani veri arttıkça kendini güncelleme imkanı sunmamaktadır.
Knime ortamı indirilip çalıştırıldıktan sonra aşağıdaki resimde gözüktüğü gibi bir ekran bizi karşılayacaktır.
Resimdeki ekranda yer alan orta kısım projemizin oluşacağı, verilerin akıp, analiz edileceği alandır. Sağ alt köşedeki Node Repository isimli pencerede programla ilgili her türlü model, algortimave uygulamaya erişilebilmektedir. Sağ üst köşedeki Node Description pencerisi ise seçtiğimiz öğe ile ilgili küçük açıklamaların kullanıcıya sunulduğu kısımdır.
Aşağıda ise Knime ortamında node’ların birbiri ile ilişkileri sonucu gerçeklenmiş bir model örneği yer almaktadır.